HTML

A vadászat újra indul

2012.02.09. 11:44 hestiax

Abortuszok az USA-ban majdnem 40 évvel ezelőtt lehetővé tette a társadalmi és politikai konfliktusok tűnt telepedett régen. Mindazonáltal a vita kampányol keményebb, mint valaha. Keresi fel a nőket.
Info

Norma McCorvey 17 éves korában adott életet első gyermekének. A texasi, nőtt fel, kedvezőtlen körülmények között, befolyásolja az alkohol, a drogok és az erőszak. Második baba ő örökbe adott. Amikor terhes lett, 21 volt a harmadik alkalom, azt akarta az abortuszt.

De ez akkor volt tiltva. A rendszer segítségével a két ügyvéd a vádlottak McCorvey jogukat - álnéven "Jane Roe". Az ő esetében kínozták, minden esetben, míg végül landolt, mielőtt az amerikai Legfelsőbb Bíróság. McCorvey mert kellett a gyermek régen.

A Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, mégis a javukra: Az amerikai abortusz tilalmát sérti a magánélethez való alkotmányos jogot. Az ítélet néven "Roe kontra Wade" - kerületi ügyész Henry Wade volt, az ellenkező oldalon - történelmet írt: A legalizálták az abortuszt az Egyesült Államokban.

Ez volt 1973 januárjában. A vita annyira távolról sem ért véget. Újra és újra a vita az abortusz-ellenes főtt ("pro-life") és támogatói ("pro-choice"), hogy megnehezítse.

A "háború alatt abortusz" fokozódik

Majdnem 40 évvel azután, hogy a mérföldkőnek számító döntés az abortusz hirtelen ismét lesz egy ellentmondásos kérdés - és most még Barack Obama amerikai elnök hozott egy dilemma.

Az "abortusz háború" ("New York Times") fokozódása több fronton egyszerre. A republikánusok játszani a dolog, s egészen a választási kampány politikai kérdés: ha elutasítja az abortuszt, mert az emberi élet kezdődik számukra már a fogamzás.

Ugyanakkor az abortusz-ellenes államok több győzelmet aratott, amely lehetővé teszi a kormányok, hogy megkerülje a központi jogi abortuszt.

Az egyházak új mozgósítani. Mindez privát csoportok, intézmények és az orvosok nyomás alatt - még ha csak csekély köze van az abortuszt.

A legújabb áldozat: Planned Parenthood, az amerikai testvérszervezeteként a német Pro Familia, a múlt héten esett kereszttüzében. Keresi fel a nőket.

A republikánusok démonizálni Planned Parenthood mindig is "abortusz lobbi". Ez biztosítja a szervezet, különösen a rák megelőzésére, szexuális tanácsadás, szociális támogatás és a HIV-teszteket. A 329 445 abortuszt, amelyet 2010-ben Planned Parenthood által vezetett, át csupán három százaléka a szolgáltatások.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszagrolll.blog.hu/api/trackback/id/tr754083499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása